 Măsuri urgente de consolidare a podului de la Roznov
• cantități importante de apă din Lacul Izvoru Muntelui trebuie deversate cu orice preț • podul de la Roznov nu rezistă unui debit mărit • Cantitatea de apă acumulată în bazinul Lacului Izvoru Muntelui a determinat conducerea societății Hidroelectrica să mărescă debitul deversării, de la 25 de metri cubi pe secundă la 40 de metri cubi pe secundă. Această modificare nu este deloc de neglijat, dat fiind faptul că nivelul Bistriței crește considerabil, iar podul - varianta ocolitoare de la Roznov - se afllă în pericolul de a fi spulberat. Pentru a vedea cum se prezintă situația, la fața locului s-a deplasat Dumitru Badea, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, care a declarat: „Deocamdată la Roznov nu sînt probleme, dar ar putea apărea. În Lacul Izvoru Muntelui s-a adunat foarte multă apă și atunci trebuie deversată o cantitate mai mare. A fost necesar să punem la punct un plan nou, pentru că podul provizoriu de la Roznov rezistă la un debit de 25-30 de metri cubi pe secundă. Nu este făcut să reziste la 35 de metri cubi pe secundă, cît a ajuns acum, și se intenționează mărirea debitului cu încă cinci metri cubi pe secundă. Deocamdată, rezistă, cu toate că proiectantul susține că nu trebuie depășiți 25 metri cubi pe secundă. Am hotărît să introducem încă două tuburi, lucrare care se va face în noaptea de miecuri spre joi, ori joi dimineață, la ora 4, cînd circulația pe ruta respectivă este redusă. Apreciem că intervenția va dura circa două ore. În aceste condiții, dacă Hidroelectrica respectă protocolul și se va menține un debit de cel mult 40 de metri cubi pe secundă, totul se va termina cu bine“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dumitru Badea.
Ținînd cont de cantitatea de apă adunată în Lacul Izvoru Muntelui, deversarea va avea loc încă vreo trei luni de acum încolo, cu un debit de 40 de metri cubi pe secundă.
În urmă cu cîteva săptămîni, șefii administrației județene au convocat o întrunire cu factorii responsabili de protejarea populației, în caz de calamități, semnîndu-se un protocol „pentru funcționarea în bune condiții a variantei podului de la Roznov“.
„Dacă nu destocăm apa, pericolul este ca, la orice viitură, Lacul
Izvoru Muntelui, fiind plin, debitul apei în zona Bicaz-Stejaru să
treacă de capacitatea naturală de tranzitare a viiturii. Ceea ce ar
avea ca efect inundarea ariei și probleme sociale deosebite“, declara Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica Bistrița.
|