Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primul dosar de spãlare de bani

Primul dosar de spãlare de bani

• Cristinel Apostol este trimis în judecatã pentru mai multe infracþiuni • el este primul nemþean acuzat de spãlare de bani • prejudiciul depãºeºte 1,5 miliarde de lei • Fiscul este parte civilã cu 1,27 miliarde de lei •

Cristinel Apostol, de 39 de ani, din localitatea Sãcãluºeºti, este primul nemþean care ajunge în faþa instanþei de judecatã, acuzat fiind de sãvîrºirea infracþiunii de spãlare de bani. ÃŽn sarcina sa, procurorii Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorismului au mai reþinut ºi alte infracþiuni. Este vorba de evaziune fiscalã, înºelãciune, efectuarea cu ºtiinþã de înregistrãri inexacte în contabilitate, folosirea cu rea redinþã a bunului într-un interes contrar firmei ºi încãlcarea legii cecului. ÃŽn acelaºi dosar, a fost deferit justiþiei ºi Miticã Chitic, de 50 de ani, din Piatra Neamþ, sub acuzaþia de efectuarea de înregistrãri inexacte în contabilitate, evaziune fiscalã ºi înºelãciune. Faptele au avut loc în perioada 2002-2004. Apostol deþinea firma Tricoplastic Apostol SNC din Agapia încã din 1991, dar din 2002 nu a mai avut rezultate economice, iar în 2004 a intrat sub incidenþa Legii falimentului, 64/1995. ÃŽntre timp, în 2003, ºi-a înfiinþat firma Crisimag, administratã de cumnata lui. Toate operaþiunile în numele firmei erau efectuate de învinuit, care fusese mandatat de patroanã. Noua firmã, cu profil comercial, avea un spaþiu de desfacere în Piatra Neamþ, iar acolo acuzatul vindea ºi produsele textile de la firma Tricoplastic. Anchetatorii au stabilit cã, pînã la epuizarea stocului de produse de la Tricoplastic, acestea au fost vîndute în magazinul Crisimag, iar banii astfel rezultaþi ºi i-a însuºit învinuitul. El ºi-a deschis conturi personale la douã bãnci comerciale, a depus banii acolo, dupã care sumele astfel acumulate le-a mutat în contul Tricoplastic ca „aport“ de capital social. ÃŽn perioada 2002-decembrie 2003, s-au rulat în acest fel 4,13 miliarde de lei. Banca Naþionalã a României a sesizat Oficiul Naþional de Prevenire ºi Combatere a Spãlãrii Banilor despre aceste operaþiuni suspecte efectuate de Apostol. ÃŽn sesizare s-a specificat faptul cã banii au fost utilizaþi pentru rambursarea de credite scadente, plata unor cecuri (pentru a evita înscrierea firmei în centrala incidentelor de plãþi) ºi alte plãþi urgente. Ancheta a stabilit cã banii depuºi în numerar de persoana fizicã Apostol, în conturile personale, ºi transferaþi, apoi, în conturile Tricoplastic Apostol, ca aport la capitalul social, provin din sãvîrºirea infracþiunii de evaziune fiscalã, prin neînregistrarea întregii activitãþi comerciale a firmei în contabilitate.

Tranzacþii cu cecuri fãrã acoperire

Expertizele dispuse în cauzã au concluzionat faptul cã, în evidenþele contabile ale Tricoplastic, figurau materiale, produse ºi mãrfuri de peste 5 miliarde de lei, care, în fapt, nu existau. Fiscul a stabilit cã, pentru aceste materiale, produse ºi mãrfuri, învinuitul datoreazã obligaþii la bugetul de stat de 1,03 miliarde de lei. Deoarece bunurile, în totalitatea lor, nu au mai fost de gãsit, s-a stabilit cã ele au fost vîndute, iar sumele încasate nu au fost trecute în contabilitate.
Pe de altã parte, învinuitul a avut relaþii de afaceri cu Miticã Chitic, administratorul firmei Flomiov SRL. Pentru cã Apostol avea dificultãþi financiare cu firmele lui ºi credite la diferite bãnci, în valoare totalã de peste 7 miliarde de lei, el a împrumutat de la Chitic echivalentul sumei de 10.000 de euro. Ca acesta din urmã sã-ºi recupereze banii, cei doi s-au înþeles sã întocmeascã ilegal documente care sã ateste acte de comerþ între Flomiov ºi Crisimag. Era vorba de televizoare, spãrturã vidia ºi lanþ gall. În acest fel, Apostol a obþinut ilegal, de la Fisc, 74,5 milioane de lei. Cercetãrile au stabilit cã, de fapt, Chitic nici nu se aprovizionase cu parte din mãrfurile trecute în documente. Între timp, Apostol a trecut la fapte de înºelãciune. El s-a aprovizionat cu mãrfuri de la diverse firme, 10 din toatã þara, pe care le-a plãtit cu cecuri fãrã acoperire. A produs un prejudiciu de 354,4 milioane de lei, din care a acoperit doar 93,1 milioane de lei.
În final, Direcþia de Finanþe este parte civilã cu suma de 1,03 miliarde de lei din infracþiunea de spãlare de bani, cu 74,7 milioane de lei din operaþiunile fiscale fictive dintre Crisimag ºi firma lui Chitic, plus încã 169 de milioane de lei pentru facturile false înregistrate de Chitic în contabilitatea firmei Flomiov. În total, Fiscul are de recuperat suma de 1,27 miliarde de lei. Adãugînd ºi prejudiciul în dauna firmelor care au fost plãtite cu cecuri fãrã acoperire, paguba totalã de care se fac vinovaþi cei doi se ridicã la 1,53 miliarde de lei. Ambii învinuiþi au avut o atitudine sincerã pe parcursul urmãririi penale ºi nu sînt cunoscuþi cu antecedente penale. De menþionat este faptul cã, la Serviciul teritorial Bacãu al DNA, sînt în curs de cercetare mai multe persoane, printre care ºi Apostol, privind condiþiile acordãrii ºi utilizãrii mai multor credite, la nivelul anului 2002.

Articol afisat de 2464 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective