Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primul dosar de spălare de bani

Primul dosar de spălare de bani

• Cristinel Apostol este trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni • el este primul nemțean acuzat de spălare de bani • prejudiciul depășește 1,5 miliarde de lei • Fiscul este parte civilă cu 1,27 miliarde de lei •

Cristinel Apostol, de 39 de ani, din localitatea Săcălușești, este primul nemțean care ajunge în fața instanței de judecată, acuzat fiind de săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani. În sarcina sa, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorismului au mai reținut și alte infracțiuni. Este vorba de evaziune fiscală, înșelăciune, efectuarea cu știință de înregistrări inexacte în contabilitate, folosirea cu rea redință a bunului într-un interes contrar firmei și încălcarea legii cecului. În același dosar, a fost deferit justiției și Mitică Chitic, de 50 de ani, din Piatra Neamț, sub acuzația de efectuarea de înregistrări inexacte în contabilitate, evaziune fiscală și înșelăciune. Faptele au avut loc în perioada 2002-2004. Apostol deținea firma Tricoplastic Apostol SNC din Agapia încă din 1991, dar din 2002 nu a mai avut rezultate economice, iar în 2004 a intrat sub incidența Legii falimentului, 64/1995. Între timp, în 2003, și-a înființat firma Crisimag, administrată de cumnata lui. Toate operațiunile în numele firmei erau efectuate de învinuit, care fusese mandatat de patroană. Noua firmă, cu profil comercial, avea un spațiu de desfacere în Piatra Neamț, iar acolo acuzatul vindea și produsele textile de la firma Tricoplastic. Anchetatorii au stabilit că, pînă la epuizarea stocului de produse de la Tricoplastic, acestea au fost vîndute în magazinul Crisimag, iar banii astfel rezultați și i-a însușit învinuitul. El și-a deschis conturi personale la două bănci comerciale, a depus banii acolo, după care sumele astfel acumulate le-a mutat în contul Tricoplastic ca „aport“ de capital social. În perioada 2002-decembrie 2003, s-au rulat în acest fel 4,13 miliarde de lei. Banca Națională a României a sesizat Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor despre aceste operațiuni suspecte efectuate de Apostol. În sesizare s-a specificat faptul că banii au fost utilizați pentru rambursarea de credite scadente, plata unor cecuri (pentru a evita înscrierea firmei în centrala incidentelor de plăți) și alte plăți urgente. Ancheta a stabilit că banii depuși în numerar de persoana fizică Apostol, în conturile personale, și transferați, apoi, în conturile Tricoplastic Apostol, ca aport la capitalul social, provin din săvîrșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin neînregistrarea întregii activități comerciale a firmei în contabilitate.

Tranzacții cu cecuri fără acoperire

Expertizele dispuse în cauză au concluzionat faptul că, în evidențele contabile ale Tricoplastic, figurau materiale, produse și mărfuri de peste 5 miliarde de lei, care, în fapt, nu existau. Fiscul a stabilit că, pentru aceste materiale, produse și mărfuri, învinuitul datorează obligații la bugetul de stat de 1,03 miliarde de lei. Deoarece bunurile, în totalitatea lor, nu au mai fost de găsit, s-a stabilit că ele au fost vîndute, iar sumele încasate nu au fost trecute în contabilitate.
Pe de altă parte, învinuitul a avut relații de afaceri cu Mitică Chitic, administratorul firmei Flomiov SRL. Pentru că Apostol avea dificultăți financiare cu firmele lui și credite la diferite bănci, în valoare totală de peste 7 miliarde de lei, el a împrumutat de la Chitic echivalentul sumei de 10.000 de euro. Ca acesta din urmă să-și recupereze banii, cei doi s-au înțeles să întocmească ilegal documente care să ateste acte de comerț între Flomiov și Crisimag. Era vorba de televizoare, spărtură vidia și lanț gall. În acest fel, Apostol a obținut ilegal, de la Fisc, 74,5 milioane de lei. Cercetările au stabilit că, de fapt, Chitic nici nu se aprovizionase cu parte din mărfurile trecute în documente. Între timp, Apostol a trecut la fapte de înșelăciune. El s-a aprovizionat cu mărfuri de la diverse firme, 10 din toată țara, pe care le-a plătit cu cecuri fără acoperire. A produs un prejudiciu de 354,4 milioane de lei, din care a acoperit doar 93,1 milioane de lei.
În final, Direcția de Finanțe este parte civilă cu suma de 1,03 miliarde de lei din infracțiunea de spălare de bani, cu 74,7 milioane de lei din operațiunile fiscale fictive dintre Crisimag și firma lui Chitic, plus încă 169 de milioane de lei pentru facturile false înregistrate de Chitic în contabilitatea firmei Flomiov. În total, Fiscul are de recuperat suma de 1,27 miliarde de lei. Adăugînd și prejudiciul în dauna firmelor care au fost plătite cu cecuri fără acoperire, paguba totală de care se fac vinovați cei doi se ridică la 1,53 miliarde de lei. Ambii învinuiți au avut o atitudine sinceră pe parcursul urmăririi penale și nu sînt cunoscuți cu antecedente penale. De menționat este faptul că, la Serviciul teritorial Bacău al DNA, sînt în curs de cercetare mai multe persoane, printre care și Apostol, privind condițiile acordării și utilizării mai multor credite, la nivelul anului 2002.

Articol afisat de 2152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective