Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 9 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bun pentru Orient

Cei mai în vîrstă și mai dedați cu istoria modernă a Principatelor Române știu că la faimoasa universitate „Sorbona“ din Paris se eliberau diplome de licență cu mențiunea „bun pentru Orient“. Asemenea diplome primeau și studenții români, ei făcînd parte, după mentalitatea din „Orașul Luminilor“, dintr-un Orient mai mult turco-asiatic decît european. Nu era un semn de dispreț față de noi, ci rezultatul unei concepții seculare, care, de exemplu, l-a făcut pe Napoleon I să aprobe fără de ezitare anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, căci socotea această pierdere drept a turcilor, nu a românilor. (Cine și ce erau românii la 1812 pentru opinia publică europeană?)
A curs multă apă pe Sena pînă ce, abia după 1848, conducerea masonică a Franței să devină pentru mult timp susținătoarea conducătorilor masoni ai noii Românii, cea de după Războiul Crimeii. Și trebuie să spunem cinstit că a fost nu numai o susținere seculară, dar și onestă, frățească, Franța jucînd rolul fratelui mai mare.
În anul 1990, după căderea puterii comuniste, președintele Franței a fost gata să reia vechile relații cu noi, fără a calcula politicienește că la București existau grupări politice care nu acceptau votul din „duminica orbului“, iritate de susținerea de către Mitterand a noului regim din România. Atunci s-a făcut prima dintr-un șir de erori fatale: unii bucureșteni l-au primit cu ouă stricate și roșii storcite, nu cu flori.
Reacția Franței, politicoasă, dar fermă, s-a văzut imediat: în Parlamentul European, la întîlniri la care am participat și eu, ni se părea că parlamentarii francezi nici nu ne văd, darămite să ne susțină.
S-au mai făcut apoi și alți pași greșiți din partea noastră. Cînd Pierre Moscovici, fiul emigrantului român Sergiu Moscovici, a devenit raportor pentru România, norocul ne-a surîs din nou, căci, deși mai avea dureroase amintiri din anii petrecuți în România, tatăl și-a încurajat fiul în direcția susținerii intereselor țării noastre. Franța revenea la vechea ei poziție de susținere totală a României, mai ales că și marele capital francez începea să prindă, în pofida prudenței sale exagerate, poziții solide în economia noastră. După Mitterand, Președintele Chirac a făcut tot ce se putea și ceva în plus pentru a ne trage de urechi către NATO și în UE. Iar noi, cu o nonșalanță caracteristică doar marilor puteri militare, nu și celor săraci, am înființat undița București - Londra - SUA (căci axă nu e nicicum), am făcut gesturi definitorii, neplăcute capitalului francez și european, în genere, am dat cu flit pe cele mai severe prevederi ale Tratatului de Aderare în agricultură, mediu, sănătate, administrație etc. etc. așteptînd de la Franța și, eventual, Germania, mare și multă milă.
Și ei ne-o acordă în felul lor: sîntem din nou miluiți cu diploma „bun pentru Orient“, ceea ce aici, la Paris, se observă mult mai clar ca la București. Și nu e bine!

Articol afisat de 1512 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai MANCAȘ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective