Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 9 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revolta TBC-iºtilor

Revolta TBC-iºtilor

• cei 34 de bolnavi internaþi în Secþia pneumoftiziologie au înmînat noului director al spitalului un protest prin care solicitã pãstrarea numãrului de paturi • aceºtia susþin cã, în calitate de asiguraþi, au dreptul la îngrijire medicalã în localitatea natalã • soluþia internãrii TBC-iºtilor numai la Bisericani le încalcã, în opinia lor, dreptul la îngrijire • protestul va fi trimis la Direcþia de Sãnãtate Publicã, Prefectura Neamþ ºi birourile parlamentarilor nemþeni •

Cei 34 de bolnavi internaþi în Secþia pneumoftiziologie a Spitalului Municipal Roman au înaintat noii conduceri a spitalului, joi, 8 iunie, un protest împotriva intenþiei noului manager de a desfiinþa saloanele de tratare a TBC-ului ºi de transferare a acestei categorii de bolnavi la Sanatoriul Bisericani. Protestul a fost trimis ºi la biroul parlamentar al senatorului Ioan Chelaru. Bolnavii susþin cã trimiterea într-un sanatoriu, la 60 de kilometri de localitatea de domiciliu, înseamnã o încãlcare a drepturilor avute în calitate de asiguraþi, de îngrijire a sãnãtãþii. „Protestãm ca, sub motivaþia reducerii numãrului de paturi, sã expediaþi aceastã categorie de bolnavi în creierul munþilor. Ca medic, ºtim cã sînteþi conºtient de faptul cã aceastã boalã se trateazã ºi cu hranã hipercaloricã pe care sistemul sanitar românesc nu o poate asigura, la aceastã datã. Credem cã, în analiza ce va fi fãcutã, se vor gãsi soluþii mai puþin dureroase decît mutarea acestei secþii în Spitalul Nou, în cadrul Secþiei medicalã, þinînd cont de faptul cã actualul spaþiu, pentru bolnavii de plãmîni, este cel mai indicat ºi din punct de vedere al aeroterapiei necesare, actuala clãdire fiind înconjuratã de copaci. De altfel, conducerea spitalului ar trebui sã þinã seama ºi de faptul cã, în prezent, Secþia pneumoftiziologie este una dintre cele mai curate ºi îngrijite din întreaga instituþie. Avem credinþa, domnule director, cã deciziile pe care le veþi lua, în ceea ce priveºte restructurarea acestei secþii, vor þine cont de interesul bolnavilor“, se spune în protestul pacienþilor internaþi.
Unul dintre semnatari, I.E., este cadru didactic, la una din ºcolile din municipiu. „A lua dreptul bolnavilor de a-ºi îngriji sãnãtatea este o decizie nedreaptã, asupra cãreia credem cã se va reveni. Plãtesc 800.000 lei pe lunã pentru asigurãri de sãnãtate ºi cred cã am dreptul ca, dupã 35 de ani de muncã, atunci cînd trebuie sã mã internez în spital, s-o pot face în oraºul meu“, a declarat I.E. O altã semnatarã a protestului, învãþãtoarea pensionarã Aspazia H. a declarat cã, periodic, are nevoie de serviciile din aceastã secþie. Mirela D. este elevã în clasa a XII-a a unui liceu din Roman. „ÃŽn urmã cu douã sãptãmîni, mi-a fost stabilit diagnosticul de TBC pulmonar. Nici eu ºi nici pãrinþii mei nu cred cã ar fi de acord cu transferarea la Bisericani, cu atît mai mult cu cît mã pregãtesc pentru bacalaureat“, a declarat Mirela D.

Ce spun specialiºtii

Doctor Gabriela Popovici, ºefa secþiei în cauzã, a precizat cã incidenþa crescutã a TBC a impus, în 2003, înfiinþarea acestei secþii, la recomandarea profesorului universitar Traian Mihãescu, coordonator al Centrului Pilot OMS în probleme de tuberculozã. „Analizînd morbiditatea prin tuberculozã ºi alte afecþiuni pulmonare, a reieºit cã se impunea, la Roman, o mai strictã supraveghere, atît prin diagnosticarea precoce, cît ºi prin aplicarea unui tratament adecvat. Secþia este o «clinicã în miniaturã», respectînd circuitele medicale stabilite de Ordinul Ministerului Sãnãtãþii. Pe de altã parte, directorul Sanatoriului Bisericani, doctor Elena Botezatu, ne-a rãspuns, în 22 mai, cã, pentru respectarea recomandãrilor fãcute de Programul naþional contra tuberculozei, spitalizarea unui bolnav trebuie sã fie de 60 de zile pînã la monitorizarea Bk, pentru a nu fi externaþi bolnavi contagioºi. Opinãm sã se aloce 75-80% din paturi tuberculozei pulmonare ºi doar 20-25% afecþiunilor cronice netuberculoase, cu respectarea circuitelor între bolnavii contagioºi ºi necontagioºi“, a precizat doctor Gabriela Popovici. Reamintim faptul cã, în secþia amintitã, în trimestrul I au fost trataþi 62 de bolnavi, cu 1.347 zile de spitalizare. Dintre aceºtia, de la Cabinetul TBC au fost preluaþi 59 de bolnavi, din care 18 s-au îmbolnãvit din nou. ÃŽn primele cinci luni, au fost trataþi 90 de bolnavi de TBC în secþia romaºcanã. Directorul interimar al Spitalului Roman, doctor Virgil Trofin, a declarat cã problema se aflã în studiu. „Vom analiza, împreunã cu ºefii de secþii, modul de reducere a numãrului de paturi. Am vizitat, în cursul zilei de 8 iunie, Secþia pneumoftiziologie, una dintre cele mai curate secþii ale spitalului. Am stat de vorbã cu bolnavii, care mi-au înmînat un protest, pe care-l vom analiza. Ceea ce i-am asigurat pe aceºtia a fost faptul cã vom cãuta o soluþie fezabilã, de rezolvare a problemei“, a declarat doctor Virgil Trofin.

Articol afisat de 2042 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective