Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 9 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revolta TBC-iștilor

Revolta TBC-iștilor

• cei 34 de bolnavi internați în Secția pneumoftiziologie au înmînat noului director al spitalului un protest prin care solicită păstrarea numărului de paturi • aceștia susțin că, în calitate de asigurați, au dreptul la îngrijire medicală în localitatea natală • soluția internării TBC-iștilor numai la Bisericani le încalcă, în opinia lor, dreptul la îngrijire • protestul va fi trimis la Direcția de Sănătate Publică, Prefectura Neamț și birourile parlamentarilor nemțeni •

Cei 34 de bolnavi internați în Secția pneumoftiziologie a Spitalului Municipal Roman au înaintat noii conduceri a spitalului, joi, 8 iunie, un protest împotriva intenției noului manager de a desființa saloanele de tratare a TBC-ului și de transferare a acestei categorii de bolnavi la Sanatoriul Bisericani. Protestul a fost trimis și la biroul parlamentar al senatorului Ioan Chelaru. Bolnavii susțin că trimiterea într-un sanatoriu, la 60 de kilometri de localitatea de domiciliu, înseamnă o încălcare a drepturilor avute în calitate de asigurați, de îngrijire a sănătății. „Protestăm ca, sub motivația reducerii numărului de paturi, să expediați această categorie de bolnavi în creierul munților. Ca medic, știm că sînteți conștient de faptul că această boală se tratează și cu hrană hipercalorică pe care sistemul sanitar românesc nu o poate asigura, la această dată. Credem că, în analiza ce va fi făcută, se vor găsi soluții mai puțin dureroase decît mutarea acestei secții în Spitalul Nou, în cadrul Secției medicală, ținînd cont de faptul că actualul spațiu, pentru bolnavii de plămîni, este cel mai indicat și din punct de vedere al aeroterapiei necesare, actuala clădire fiind înconjurată de copaci. De altfel, conducerea spitalului ar trebui să țină seama și de faptul că, în prezent, Secția pneumoftiziologie este una dintre cele mai curate și îngrijite din întreaga instituție. Avem credința, domnule director, că deciziile pe care le veți lua, în ceea ce privește restructurarea acestei secții, vor ține cont de interesul bolnavilor“, se spune în protestul pacienților internați.
Unul dintre semnatari, I.E., este cadru didactic, la una din școlile din municipiu. „A lua dreptul bolnavilor de a-și îngriji sănătatea este o decizie nedreaptă, asupra căreia credem că se va reveni. Plătesc 800.000 lei pe lună pentru asigurări de sănătate și cred că am dreptul ca, după 35 de ani de muncă, atunci cînd trebuie să mă internez în spital, s-o pot face în orașul meu“, a declarat I.E. O altă semnatară a protestului, învățătoarea pensionară Aspazia H. a declarat că, periodic, are nevoie de serviciile din această secție. Mirela D. este elevă în clasa a XII-a a unui liceu din Roman. „În urmă cu două săptămîni, mi-a fost stabilit diagnosticul de TBC pulmonar. Nici eu și nici părinții mei nu cred că ar fi de acord cu transferarea la Bisericani, cu atît mai mult cu cît mă pregătesc pentru bacalaureat“, a declarat Mirela D.

Ce spun specialiștii

Doctor Gabriela Popovici, șefa secției în cauză, a precizat că incidența crescută a TBC a impus, în 2003, înființarea acestei secții, la recomandarea profesorului universitar Traian Mihăescu, coordonator al Centrului Pilot OMS în probleme de tuberculoză. „Analizînd morbiditatea prin tuberculoză și alte afecțiuni pulmonare, a reieșit că se impunea, la Roman, o mai strictă supraveghere, atît prin diagnosticarea precoce, cît și prin aplicarea unui tratament adecvat. Secția este o «clinică în miniatură», respectînd circuitele medicale stabilite de Ordinul Ministerului Sănătății. Pe de altă parte, directorul Sanatoriului Bisericani, doctor Elena Botezatu, ne-a răspuns, în 22 mai, că, pentru respectarea recomandărilor făcute de Programul național contra tuberculozei, spitalizarea unui bolnav trebuie să fie de 60 de zile pînă la monitorizarea Bk, pentru a nu fi externați bolnavi contagioși. Opinăm să se aloce 75-80% din paturi tuberculozei pulmonare și doar 20-25% afecțiunilor cronice netuberculoase, cu respectarea circuitelor între bolnavii contagioși și necontagioși“, a precizat doctor Gabriela Popovici. Reamintim faptul că, în secția amintită, în trimestrul I au fost tratați 62 de bolnavi, cu 1.347 zile de spitalizare. Dintre aceștia, de la Cabinetul TBC au fost preluați 59 de bolnavi, din care 18 s-au îmbolnăvit din nou. În primele cinci luni, au fost tratați 90 de bolnavi de TBC în secția romașcană. Directorul interimar al Spitalului Roman, doctor Virgil Trofin, a declarat că problema se află în studiu. „Vom analiza, împreună cu șefii de secții, modul de reducere a numărului de paturi. Am vizitat, în cursul zilei de 8 iunie, Secția pneumoftiziologie, una dintre cele mai curate secții ale spitalului. Am stat de vorbă cu bolnavii, care mi-au înmînat un protest, pe care-l vom analiza. Ceea ce i-am asigurat pe aceștia a fost faptul că vom căuta o soluție fezabilă, de rezolvare a problemei“, a declarat doctor Virgil Trofin.

Articol afisat de 1807 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective