Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Răpuși de boala sărăciei

Răpuși de boala sărăciei

• în primele patru luni ale anului, au fost luate în evidență 224 cazuri noi de tuberculoză pulmonară • cei mai mulți dintre aceștia provin din zona arondată Spitalului Județean de Urgență Neamț •

Tuberculoza, cunoscută și sub denumirea de boala sărăciei, este una dintre bolile care continuă să facă victime printre nemțeni.
În primele patru luni ale anului, au fost înregistrate în Neamț 224 cazuri noi de tuberculoză pulmonară, cu 24 mai multe decît în aceeași perioadă a anului trecut. Șase dintre bolnavii luați în evidență, anul acesta, sînt copii cu vîrste de pînă la 14 ani.
Cei mai mulți dintre nemțenii afectați de tuberculoză pulmonară, adică 81, provin din zona arondată Spitalului Județean de Urgență Neamț. Numărul bolnavilor de tuberculoză înregistrați în primele patru luni, în zona arondată Spitalului Municipal Roman, a
ajuns la 75.
Cadrele medicale de la dispensarul TBC din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean susțin că majoritatea bolnavilor de TBC provin din rîndul pensionarilor de boală, al celor fără ocupație și care locuiesc în mediul rural. Acestea mai spun că strădania lor de a-i ajuta pe bolnavii de TBC să se vindece, în cele mai multe cazuri, este zadarnică, deoarece aceștia refuză colaborarea. Deși cadrele medicale care își desfășoară activitatea în dispensarele TBC se deplasează la domiciliul bolnavilor, aceștia nici măcar nu vor să stea de vorbă. O bună parte dintre ei sînt etnici țigani, au mulți copii, nu au serviciu și nu au ce mînca, în schimb, consumă alcool.
„Pe unii dintre pacienți i-am luat cu autosanitara direct de acasă și i-am adus la Piatra Neamț pentru a le da tratamentul. După o vreme, cînd aceștia au revenit tot pentru tratament și li s-a făcut filmul, s-a constatat că starea lor se agravase. Foarte mulți dintre bolnavii de TBC locuiesc în condiții improprii. Într-o încăpere cu pereți dărîmați, geamuri sparte și cu acoperiș deteriorat, prin care plouă și suflă vîntul, stau cîte patru, cinci persoane“, au afirmat asistentele din cadrul Dispensarului TBC Piatra Neamț.
Medicii pneumologi nemțeni spun că depistarea și urmărirea cazurilor de tuberculoză se realizează foarte dificil după 1990, datorită faptului că multe întreprinderi au fost închise, iar oamenii au fost dispersați. Se pare că mulți dintre bolnavii de TBC preferă acest statut social și nu au nici un motiv să își dorească să se vindece, din cauza facilităților pe care le au: ajutor social, scutire de efort, șase luni de concediu medical plătit integral etc.
Tuberculoza (TBC) este una dintre cele mai agresive boli ale zilelor noastre. O treime din populația globului este infectată cu bacilul Koch, responsabil pentru îmbolnăvirea de tuberculoză. În plus, această afecțiune omoară mai mulți tineri decît orice altă boală infecțioasă: în lume, la fiecare două minute, un copil moare de tuberculoză. 70% din numărul total de cazuri de TBC din Europa provin din Rusia, Ucraina, România, Kazahstan și Kîrghistan. Statisticile plasează România pe unul dintre primele locuri din Europa în ceea ce privește cazurile de TBC: 27.332, dintre care aproximativ 23.000 erau noi. Dovada este că incidența tuberculozei în țara noastră, în anul 2005, a fost de 128 de cazuri la suta de mii de locuitori. În același timp, media persoanelor infectate cu bacilul Koch în Europa este de aproape trei ori mai mică: 50 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar în primele 15 state din Uniunea Europeană - 13 cazuri la suta de mii de locuitori.
Principalele semne care marchează îmbolnăvirea de tuberculoză sînt: alterarea stării generale (febră cu predominanță seara, oboseală, pierdere în greutate), transpirații nocturne, tuse cu sau fără expectorație, expectorații cu sînge, gîfîială la efort.
FOTO: Sanatoriul Bisericani

Articol afisat de 1697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective