Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Examene de certificare a competențelor profesionale

Examene de certificare a competențelor profesionale

• absolvenții școlilor de arte și meserii vor arăta ce au învățat, în perioada 26 iunie-1 iulie

Examenele de certificare a competențelor profesionale pentru absolvenții de școală de arte și meserii (SAM) vor avea loc în perioada 26 iunie-1 iulie. Învățămîntul profesional cuprinde trei niveluri de calificare și permite absolvenților să iasă din sistem după fiecare dintre acestea: clasa a X-a, anul de completare, ori să își finalizeze studiile prin parcurgerea ciclului superior al liceului, cu posibilitatea de a se prezenta la examenul de bacalaureat. Pentru trecerea succesivă de la un nivel la altul, un absolvent trebuie să dobîndească certificatul de calificare corespunzător. În funcție de traseul ales, absolventul de SAM poate dobîndi trei calificări: certificatul de calificare de nivel 1 - la absolvirea clasei a X-a; certificatul de calificare de nivel 2 - a anului de completare; certificatul de calificare de nivel 3 - la absolvirea ciclului superior al liceului, prin ruta școală de arte și meserii (clasa a XIII-a). În paralel, se poate obține certificatul de absolvire a învățămîntului obligatoriu, la promovarea clasei a X-a a școlii de arte și meserii, certificatul de absolvire a ciclului superior al liceului sau diploma de bacalaureat, dacă a susținut și promovat examenul de bacalaureat, după absolvirea clasei a XIII-a.
Examenul de certificare a competențelor profesionale, pentru obținerea certificatului de calificare profesională nivel 1, presupune o probă practică și una orală. Proba practică are ca scop validarea dobîndirii unor unități de competențe din calificarea profesională respectivă, considerate esențiale, din punctul de vedere al angajatorului, pentru conținutul calificării profesionale. Proba orală este complementară celei practice și vizează demonstrarea de către candidat a unor abilități cheie, prevăzute prin standardul de pregătire profesională, de tipul: comunicare orală și numerație, organizarea locului de muncă, igiena și securitatea muncii etc. Proba practică are o durată variabilă, în funcție de calificarea profesională, conform reperelor de timp stabilite și precizate prin lista publică a temelor pentru proba practică. Proba orală are durata de 10-15 minute și se desfășoară după cea practică.
Examenul de certificare a competențelor profesionale, pentru obținerea certificatului de calificare profesională nivel 2 constă într-o probă practică/ proiectul și o probă orală/ susținerea proiectului. Proba practică constă în realizarea unui proiect și are ca scop demonstrarea, în situație de examen de certificare, a dobîndirii unui ansamblu de competențe tehnice generale, de specialitate și competențe cheie specifice calificării respective. Proiectul poate fi însoțit, după caz, de un produs practic. Proba orală/ susținerea proiectului are drept scop demonstrarea dobîndirii de către candidat a unor competențe cheie, precum și contribuția personală în problemele ridicate de realizarea respectivului proiect.
Examenul de certificare a competențelor profesionale pentru absolvenții clasei a X-a - școala de arte și meserii, nivelul I de calificare, are loc în perioada 26 - 28 iunie, iar afișarea rezultatelor - pe 29 iunie. Absolvenții anului de completare - nivelul II de calificare - vor susține proiectul în perioada 29 iunie - 1 iulie, rezultatele urmînd a fi afișate pe 2 iulie.

Articol afisat de 5468 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective