 Examene de certificare a competențelor profesionale
• absolvenții școlilor de arte și meserii vor arăta ce au învățat, în perioada 26 iunie-1 iulie Examenele de certificare a competențelor profesionale pentru absolvenții de școală de arte și meserii (SAM) vor avea loc în perioada 26 iunie-1 iulie. Învățămîntul profesional cuprinde trei niveluri de calificare și permite absolvenților să iasă din sistem după fiecare dintre acestea: clasa a X-a, anul de completare, ori să își finalizeze studiile prin parcurgerea ciclului superior al liceului, cu posibilitatea de a se prezenta la examenul de bacalaureat. Pentru trecerea succesivă de la un nivel la altul, un absolvent trebuie să dobîndească certificatul de calificare corespunzător. În funcție de traseul ales, absolventul de SAM poate dobîndi trei calificări: certificatul de calificare de nivel 1 - la absolvirea clasei a X-a; certificatul de calificare de nivel 2 - a anului de completare; certificatul de calificare de nivel 3 - la absolvirea ciclului superior al liceului, prin ruta școală de arte și meserii (clasa a XIII-a). În paralel, se poate obține certificatul de absolvire a învățămîntului obligatoriu, la promovarea clasei a X-a a școlii de arte și meserii, certificatul de absolvire a ciclului superior al liceului sau diploma de bacalaureat, dacă a susținut și promovat examenul de bacalaureat, după absolvirea clasei a XIII-a.
Examenul de certificare a competențelor profesionale, pentru obținerea certificatului de calificare profesională nivel 1, presupune o probă practică și una orală. Proba practică are ca scop validarea dobîndirii unor unități de competențe din calificarea profesională respectivă, considerate esențiale, din punctul de vedere al angajatorului, pentru conținutul calificării profesionale. Proba orală este complementară celei practice și vizează demonstrarea de către candidat a unor abilități cheie, prevăzute prin standardul de pregătire profesională, de tipul: comunicare orală și numerație, organizarea locului de muncă, igiena și securitatea muncii etc. Proba practică are o durată variabilă, în funcție de calificarea profesională, conform reperelor de timp stabilite și precizate prin lista publică a temelor pentru proba practică. Proba orală are durata de 10-15 minute și se desfășoară după cea practică.
Examenul de certificare a competențelor profesionale, pentru obținerea certificatului de calificare profesională nivel 2 constă într-o probă practică/ proiectul și o probă orală/ susținerea proiectului. Proba practică constă în realizarea unui proiect și are ca scop demonstrarea, în situație de examen de certificare, a dobîndirii unui ansamblu de competențe tehnice generale, de specialitate și competențe cheie specifice calificării respective. Proiectul poate fi însoțit, după caz, de un produs practic. Proba orală/ susținerea proiectului are drept scop demonstrarea dobîndirii de către candidat a unor competențe cheie, precum și contribuția personală în problemele ridicate de realizarea respectivului proiect.
Examenul de certificare a competențelor profesionale pentru absolvenții clasei a X-a - școala de arte și meserii, nivelul I de calificare, are loc în perioada 26 - 28 iunie, iar afișarea rezultatelor - pe 29 iunie. Absolvenții anului de completare - nivelul II de calificare - vor susține proiectul în perioada 29 iunie - 1 iulie, rezultatele urmînd a fi afișate pe 2 iulie.
|