Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Examene de certificare a competenþelor profesionale

Examene de certificare a competenþelor profesionale

• absolvenþii ºcolilor de arte ºi meserii vor arãta ce au învãþat, în perioada 26 iunie-1 iulie

Examenele de certificare a competenþelor profesionale pentru absolvenþii de ºcoalã de arte ºi meserii (SAM) vor avea loc în perioada 26 iunie-1 iulie. Învãþãmîntul profesional cuprinde trei niveluri de calificare ºi permite absolvenþilor sã iasã din sistem dupã fiecare dintre acestea: clasa a X-a, anul de completare, ori sã îºi finalizeze studiile prin parcurgerea ciclului superior al liceului, cu posibilitatea de a se prezenta la examenul de bacalaureat. Pentru trecerea succesivã de la un nivel la altul, un absolvent trebuie sã dobîndeascã certificatul de calificare corespunzãtor. În funcþie de traseul ales, absolventul de SAM poate dobîndi trei calificãri: certificatul de calificare de nivel 1 - la absolvirea clasei a X-a; certificatul de calificare de nivel 2 - a anului de completare; certificatul de calificare de nivel 3 - la absolvirea ciclului superior al liceului, prin ruta ºcoalã de arte ºi meserii (clasa a XIII-a). În paralel, se poate obþine certificatul de absolvire a învãþãmîntului obligatoriu, la promovarea clasei a X-a a ºcolii de arte ºi meserii, certificatul de absolvire a ciclului superior al liceului sau diploma de bacalaureat, dacã a susþinut ºi promovat examenul de bacalaureat, dupã absolvirea clasei a XIII-a.
Examenul de certificare a competenþelor profesionale, pentru obþinerea certificatului de calificare profesionalã nivel 1, presupune o probã practicã ºi una oralã. Proba practicã are ca scop validarea dobîndirii unor unitãþi de competenþe din calificarea profesionalã respectivã, considerate esenþiale, din punctul de vedere al angajatorului, pentru conþinutul calificãrii profesionale. Proba oralã este complementarã celei practice ºi vizeazã demonstrarea de cãtre candidat a unor abilitãþi cheie, prevãzute prin standardul de pregãtire profesionalã, de tipul: comunicare oralã ºi numeraþie, organizarea locului de muncã, igiena ºi securitatea muncii etc. Proba practicã are o duratã variabilã, în funcþie de calificarea profesionalã, conform reperelor de timp stabilite ºi precizate prin lista publicã a temelor pentru proba practicã. Proba oralã are durata de 10-15 minute ºi se desfãºoarã dupã cea practicã.
Examenul de certificare a competenþelor profesionale, pentru obþinerea certificatului de calificare profesionalã nivel 2 constã într-o probã practicã/ proiectul ºi o probã oralã/ susþinerea proiectului. Proba practicã constã în realizarea unui proiect ºi are ca scop demonstrarea, în situaþie de examen de certificare, a dobîndirii unui ansamblu de competenþe tehnice generale, de specialitate ºi competenþe cheie specifice calificãrii respective. Proiectul poate fi însoþit, dupã caz, de un produs practic. Proba oralã/ susþinerea proiectului are drept scop demonstrarea dobîndirii de cãtre candidat a unor competenþe cheie, precum ºi contribuþia personalã în problemele ridicate de realizarea respectivului proiect.
Examenul de certificare a competenþelor profesionale pentru absolvenþii clasei a X-a - ºcoala de arte ºi meserii, nivelul I de calificare, are loc în perioada 26 - 28 iunie, iar afiºarea rezultatelor - pe 29 iunie. Absolvenþii anului de completare - nivelul II de calificare - vor susþine proiectul în perioada 29 iunie - 1 iulie, rezultatele urmînd a fi afiºate pe 2 iulie.

Articol afisat de 5778 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective