Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2007
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

M´┐Żinile jos de pe coroane

De Ziua Rom´┐Żniei
´┐Żn Constitutia Rom´┐Żniei, art. 1, scrie: „Rom´┐Żnia este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil“. De Ziua National´┐Ż a Rom´┐Żniei merit´┐Ż s´┐Ż vorbim despre suveranitate si priorit´┐Żti. Articolul 1 a devenit, ´┐Żn ultimii ani, subiectul unei negocieri politice constante, creat´┐Ż de UDMR, ´┐Żn relatie cu partenerii s´┐Żi politici, oricare au fost aceia, PSD, PD, PNL etc.
Cu un procent sub 7%, cu o politic´┐Ż tenace si coerent´┐Ż, construind un corp de politicieni care, m´┐Żcar de la distant´┐Ż, arat´┐Ż mai bine, UDMR s-a mentinut ca partener constant de guvernare. Tot constant, politicienii s´┐Żi au pus ´┐Żn discutie conceptul de suveranitate, precum si chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc. ´┐Żn asa fel, ´┐Żnc´┐Żt a devenit unul dintre subiectele ´┐Żn discutie ´┐Żn Rom´┐Żnia si unul dintre „conflictele ´┐Żnghetate“ pe scena politic´┐Ż international´┐Ż.
C´┐Żnd presedintelui rus, Putin, i-a displ´┐Żcut solutia Ahtisaari, de rupere a Kosovo de Serbia, solutie ce va fi discutat´┐Ż ´┐Żn Consiliul de Securitate al ONU la ´┐Żnceputul lunii decembrie, unul dintre cazurile citate ca posibile, pe un model asem´┐Żn´┐Żtor, a fost Rom´┐Żnia. Presedintele Putin a expus o amenintare posibil´┐Ż la adresa UE si a t´┐Żrii noastre, ca un om informat ce este. De fapt, ar fi putut cita nu doar Rom´┐Żnia si Bulgaria, ci si Spania-Franta cu Tara Bascilor sau Moldova cu Transnistria. Si, la o mare lips´┐Ż de exemple, ar putea fi citat´┐Ż si Rusia. Depinde cine, ce pisic´┐Ż este ar´┐Żtat´┐Ż si cui.
Alt om informat, senatorul Gyorgy Frunda, declara ´┐Żn 2006 si revenea cu aceeasi declaratie ´┐Żn campania pentru europarlamentare anul acesta, c´┐Ż UDMR „a sustinut ´┐Żntotdeauna c´┐Ż notiunea de stat national este o notiune desuet´┐Ż si nu corespunde realit´┐Żtii“. Discut´┐Żm despre un avocat inteligent care a condus delegatia Rom´┐Żniei la Consiliul Europei si care a afirmat „Eu nu reprezint Rom´┐Żnia!“. Senatorul UDMR vrea schimbarea primului articol din Constitutie si si-a trecut ´┐Żn curriculum vitae limba rom´┐Żn´┐Ż drept limb´┐Ż str´┐Żin´┐Ż. El a deschis lista candidatilor maghiari pentru alegerile europarlamentare. Nu este singurul reprezentant al UDMR care consider´┐Ż c´┐Ż nu reprezint´┐Ż Rom´┐Żnia. Nu este singurul care consider´┐Ż c´┐Ż suveranitatea este un concept ce ar trebui rediscutat.
M´┐Ż tem c´┐Ż nu politicienii de tip Frunda s´┐Żnt problema noastr´┐Ż. Problema noastr´┐Ż o constituie faptul c´┐Ż nu am auzit politicienii majorit´┐Żtii rom´┐Żne s´┐Ż se fi ridicat, cu adev´┐Żrat, ´┐Żmpotriva acestui tip de discurs anti-national. Integrarea ´┐Żn UE nu este echivalent´┐Ż cu pierderea identit´┐Żtii. Ar trebui s´┐Ż constituie un c´┐Żstig abilitatea de a integra mai bine culturi, minorit´┐Żti, valorile acestora. A nu se confunda asta cu renuntarea la ceea ce s´┐Żntem ca natie si popor. Pot s´┐Ż spun c´┐Ż, spre sc´┐Żrba mea, nici unul dintre cei care vin si ne spun ce bine va fi sau c´┐Żt de mult vor face pentru noi, dup´┐Ż cum nici unul dintre ideologii de serviciu nu a avut sira s´┐Ż deschid´┐Ż gura si s´┐Ż spun´┐Ż ceva ´┐Żmpotriv´┐Ż. A urmat o t´┐Żcere comod´┐Ż, pe un subiect „deja ´┐Żnvechit“.
Majoritatea mut´┐Ż, cu interese indiferente, ar putea lua ´┐Żns´┐Ż exemplu de la vecinii nostri unguri. Exemplul la care m´┐Ż g´┐Żndesc este cel al companiei maghiare MOL. Statul maghiar a protejat prin lege distribuitorul national de produse petroliere MOL (ca si toate companiile de acest tip) de preluarea ostil´┐Ż a unor entit´┐Żti controlate de alte state. Reactia UE a fost negativ´┐Ż, reactia ungurilor de refuz. Nu s-au l´┐Żsat nici intimidati.
Primul ministru Gyurcsany declara pentru Citibank London c´┐Ż nu i s-ar p´┐Żrea gresit c´┐Ż MOL s´┐Ż aib´┐Ż patroni str´┐Żini. Dar c´┐Ż „ar fi complet nepotrivit ca resursele publice de energie s´┐Ż fie controlate de c´┐Żtre o entitate reprezent´┐Żnd un stat str´┐Żin, care ar putea avea motive diferite de actiune dec´┐Żt pe acelea de a diversifica afacerile“.
Discut´┐Żm despre ´┐Żncercarea esuat´┐Ż de preluare ostil´┐Ż a MOL de c´┐Żtre OMV Austria. Vladimir Socor, senior fellow la Jamestown Foundation Washington, era de p´┐Żrere c´┐Ż, ´┐Żn balanta Guvernului maghiar ar putea at´┐Żrna „relatia netransparent´┐Ż a OMV Austria cu Gazprom Rusia. La c´┐Żteva zile dup´┐Ż ce comisarul european intervenise ´┐Żn favoarea OMV pe piata ungar´┐Ż, OMV si-a anuntat intentia de a ceda controlul centrului s´┐Żu de distributie a gazului din Baumgarten c´┐Żtre Gazprom“.
Din fericire, noi avem o relatie transparent´┐Ż cu OMV Rom´┐Żnia si cu rezervele sale. Nu si cu clauzele de interventie a statului rom´┐Żn. Dar acelea, ca multe alte lucruri, vor beneficia de la distinsii nostri t´┐Żcuti de un set de coroane cu flori din bani publici si privati. OMV este firma care a preluat PETROM Rom´┐Żnia, distributia si rezervele naturale, la un pret mult mai jos dec´┐Żt cel propus ungurilor. Statul rom´┐Żn n-a avut de ap´┐Żrat nimic.

Articol afisat de 1726 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective