Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mîinile jos de pe coroane

De Ziua României
ÃŽn Constitutia României, art. 1, scrie: „România este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil“. De Ziua Nationalã a României meritã sã vorbim despre suveranitate si prioritãti. Articolul 1 a devenit, în ultimii ani, subiectul unei negocieri politice constante, creatã de UDMR, în relatie cu partenerii sãi politici, oricare au fost aceia, PSD, PD, PNL etc.
Cu un procent sub 7%, cu o politicã tenace si coerentã, construind un corp de politicieni care, mãcar de la distantã, aratã mai bine, UDMR s-a mentinut ca partener constant de guvernare. Tot constant, politicienii sãi au pus în discutie conceptul de suveranitate, precum si chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc. ÃŽn asa fel, încît a devenit unul dintre subiectele în discutie în România si unul dintre „conflictele înghetate“ pe scena politicã internationalã.
Cînd presedintelui rus, Putin, i-a displãcut solutia Ahtisaari, de rupere a Kosovo de Serbia, solutie ce va fi discutatã în Consiliul de Securitate al ONU la începutul lunii decembrie, unul dintre cazurile citate ca posibile, pe un model asemãnãtor, a fost România. Presedintele Putin a expus o amenintare posibilã la adresa UE si a tãrii noastre, ca un om informat ce este. De fapt, ar fi putut cita nu doar România si Bulgaria, ci si Spania-Franta cu Tara Bascilor sau Moldova cu Transnistria. Si, la o mare lipsã de exemple, ar putea fi citatã si Rusia. Depinde cine, ce pisicã este arãtatã si cui.
Alt om informat, senatorul Gyorgy Frunda, declara în 2006 si revenea cu aceeasi declaratie în campania pentru europarlamentare anul acesta, cã UDMR „a sustinut întotdeauna cã notiunea de stat national este o notiune desuetã si nu corespunde realitãtii“. Discutãm despre un avocat inteligent care a condus delegatia României la Consiliul Europei si care a afirmat „Eu nu reprezint România!“. Senatorul UDMR vrea schimbarea primului articol din Constitutie si si-a trecut în curriculum vitae limba românã drept limbã strãinã. El a deschis lista candidatilor maghiari pentru alegerile europarlamentare. Nu este singurul reprezentant al UDMR care considerã cã nu reprezintã România. Nu este singurul care considerã cã suveranitatea este un concept ce ar trebui rediscutat.
Mã tem cã nu politicienii de tip Frunda sînt problema noastrã. Problema noastrã o constituie faptul cã nu am auzit politicienii majoritãtii române sã se fi ridicat, cu adevãrat, împotriva acestui tip de discurs anti-national. Integrarea în UE nu este echivalentã cu pierderea identitãtii. Ar trebui sã constituie un cîstig abilitatea de a integra mai bine culturi, minoritãti, valorile acestora. A nu se confunda asta cu renuntarea la ceea ce sîntem ca natie si popor. Pot sã spun cã, spre scîrba mea, nici unul dintre cei care vin si ne spun ce bine va fi sau cît de mult vor face pentru noi, dupã cum nici unul dintre ideologii de serviciu nu a avut sira sã deschidã gura si sã spunã ceva împotrivã. A urmat o tãcere comodã, pe un subiect „deja învechit“.
Majoritatea mutã, cu interese indiferente, ar putea lua însã exemplu de la vecinii nostri unguri. Exemplul la care mã gîndesc este cel al companiei maghiare MOL. Statul maghiar a protejat prin lege distribuitorul national de produse petroliere MOL (ca si toate companiile de acest tip) de preluarea ostilã a unor entitãti controlate de alte state. Reactia UE a fost negativã, reactia ungurilor de refuz. Nu s-au lãsat nici intimidati.
Primul ministru Gyurcsany declara pentru Citibank London cã nu i s-ar pãrea gresit cã MOL sã aibã patroni strãini. Dar cã „ar fi complet nepotrivit ca resursele publice de energie sã fie controlate de cãtre o entitate reprezentînd un stat strãin, care ar putea avea motive diferite de actiune decît pe acelea de a diversifica afacerile“.
Discutãm despre încercarea esuatã de preluare ostilã a MOL de cãtre OMV Austria. Vladimir Socor, senior fellow la Jamestown Foundation Washington, era de pãrere cã, în balanta Guvernului maghiar ar putea atîrna „relatia netransparentã a OMV Austria cu Gazprom Rusia. La cîteva zile dupã ce comisarul european intervenise în favoarea OMV pe piata ungarã, OMV si-a anuntat intentia de a ceda controlul centrului sãu de distributie a gazului din Baumgarten cãtre Gazprom“.
Din fericire, noi avem o relatie transparentã cu OMV România si cu rezervele sale. Nu si cu clauzele de interventie a statului român. Dar acelea, ca multe alte lucruri, vor beneficia de la distinsii nostri tãcuti de un set de coroane cu flori din bani publici si privati. OMV este firma care a preluat PETROM România, distributia si rezervele naturale, la un pret mult mai jos decît cel propus ungurilor. Statul român n-a avut de apãrat nimic.

Articol afisat de 1682 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective