Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Petre Petrescu, „Cetãtean de onoare“ al municipiului Piatra Neamt

Artistul Petre Petrescu a primit, joi searã, titlul de “Cetãtean de onoare” al municipiului Piatra Neamt. Consilierii locali au acordat aceast titlu în semn de recunoastere pentru numeroasele premii primite de pictorul nemtean atît în tarã, cît si în strãinãtate. Recomandarea a venit din partea consilierilor locali Radu Staicu, Adriean Chirilã si Vasile Stãnoaia. Ei au considerat cã acordarea acestei distinctii reprezintã un semn de recunoastere pentru o carierã de exceptie în viata culturalã a tãrii si a orasului.
„Petre Petrescu a fãcut din muncã o religie si, din artã, un destin. Compozitiile sale artistice se înscriu în mai multe planuri, în xilogramã alb-negru si color, monotipie, ulei, acuarelã, icoane pe sticlã, artã monumentalã, ceramicã. Om al orizonturilor vaste, generos, robust si fragil totodatã, artistul vine întotdeauna deschis la întîlnirea cu oamenii în spatiul public, are proiecte de ambientare a orasului Piatra Neamt, e pregãtit sã decoreze fatade sau interioare ale noilor edificii publice, este dispus sã contribuie la imaginea viitoare a orasului în care s-a nãscut si trãieste“, si-au justificat initiatorii proiectul de hotãrîre.
„Pe lîngã cariera sa extraordinarã, trebuie sã luati în calcul si faptul cã Petre Petrescu a fãcut donatii municipalitãtii pietrene. Aceasta pe lîngã faptul cã este un pictor valoros. Sînt cel putin 40 de tablouri donate Primãriei“, a spus si primarul de Piatra Neamt.
Consilierii au aprobat acordarea titlului de „Cetãtean de onoare“ pentru Petre Petrescu cu 20 de voturi pentru si douã împotrivã. Un consilier local a lipsit de la sedintã.
Petre Petrescu s-a nãscut la Piatra Neamt, pe 15 iunie 1929. A urmat Institutul de Artã din Iasi, ca elev al maestrului Vasile Dobrian, din 1960 fiind membru titular al Uniunii Artistilor Plastici si, din 1968, al Academiei „Dl. Pontzere“ din Italia. A primit Premiul „Galin d’Ore“ - Italia (1987), „Coroana de Argint“ - Italia (1990), Medalia de aur Majdanek - Polonia (1991). ÃŽntre anii 1960 si 2006, a participat la 80 de saloane oficiale, expozitii nationale si judetene, 45 de expozitii personale si de grup, 40 de expozitii internationale. Lucrãrile sale figureazã în 90 de albume si cataloage nationale, precum si în 40 de albume internationale.

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective