Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Muribund printre străini

Muribund printre străini

• doi bătrîni din satul Pîngărăcior sînt disperati pentru că nu îsi pot aduce acasă fiul aflat pe patul de moarte, într-o clinică din Portugalia • băiatul, în vîrstă de 26 de ani, este măcinat de cancer generalizat • companiile aeriene din Lisabona au refuzat să-l transporte, de frică să nu moară în timpul zborului •

Tragedie fără margini în satul Pîngărăcior, din comuna Pîngărati. Doi bătrîni, sleiti de puteri si lipsiti de bucuriile unor oameni care au muncit o viată, sînt chinuiti zi si noapte de o dramă care de doi ani le umbreste fiecare clipă. Fiul lor mai mic, Iliută, îsi trăieste ultimele zile la mare distantă de casa părintească si de cei care i-au dat viată. Povestea urmăreste un tipar cu care, din păcate, deja ne-am obisnuit. Împins de sărăcie a plecat acum cinci ani în Portugalia, să fie slugă la străini. Pe vremea aceea, România nu era membră a Uniunii Europene, iar românii munceau la negru, pe unde puteau. Asemeni sutelor de români, si Iliută a slugărit în Portugalia. A muncit pe ascuns ba pe santiere, ba la tăiat lemne prin pădure, stînd cu frica în sîn că ar fi putut fi prins de autoritătile portugheze pentru că muncea la negru. Din acest motiv nu a îndrăznit să meargă la specialist pentru a-si trata o infectie la o măsea. „S-a temut că ar fi putut fi prins că stătea fără forme legale. S-a dus cînd era prea tîrziu. Doctorii i-au tăiat o bucată de obraz, iar tumora s-a mutat în spatele ochiului. Acum, cu ochiul respectiv nu mai vede. Se duce băiatul meu si eu nu pot fi lîngă el. Să-i tin lumînarea la căpătîi... A încercat un alt băiat de-al meu să îl aducă acasă acum două săptămîni, dar nu l-a primit nici un avion, pentru că se tem să nu moară în timpul zborului. Nu stiu ce să ne facem... Dacă moare acolo, nu avem nici o putere să-l aducem în tară. Noi n-avem bani nici de înmormîntare. Bărbatu’ are o pensie de patru milioane de lei pe lună. Dar om face noi cumva să-l înmormîntăm crestineste. Numai să-l vedem acasă. E nevoie de o masină care să-l transporte, pentru că nu e nici o sansă să vină cu avionul“, a spus, vlăguită de durere, Leontina Toma. Freca între degete coltul baticului cu care se îmbrobodise. Privea în pămînt, fortîndu-se să n-o podidească lacrimile, desi i se simtea în glas că îi venea să plîngă si să urle de amar.

Diagnostic crunt

Ilie Toma, Iliută, asa cum îl stiu apropiatii, a aflat că are cancer acum doi ani. A început să stea tot mai mult internat, i s-a făcut rezectie de mandibulă, dar boala a înaintat cu repeziciune. Ca să fie ajutat pe patul de suferintă, s-a mutat în Lisabona un frate de-al său, care munceste si cu banii cîstigati îl întretine pe Iliută. Din nefericire, fratele nu-i poate fi de mare ajutor, tînărul trăind de-o vreme încoace în chinuri groaznice. Metastazele i-au afectat sistemul osos, iar citostaticele ficatul. Acum două săptămîni, fratele a făcut toate pregătirile necesare pentru a-l aduce pe muribund în tară. A pus la punct bagajul, a luat biletele de avion, iar cînd a ajuns pe aeroport, echipajul a refuzat să-l accepte în aeronavă, de frică să nu moară pe drum. Dacă s-ar întîmpla asta în timpul zborului, avionul ar trebui să facă escală, să localizeze cadavrul, considerat sursă de infectie pentru pasageri si ar apărea diverse complicatii pentru echipaj. Din păcate aceeasi atitudine au avut-o toate celelalte companii.

Ultimul rămas bun...

Constientă de boala care îi macină băiatul, Leontina Toma a mers astă primăvară să-l vadă. „Atunci încă mai arăta a om. Acum, din ce mi-a povestit celălalt fiu, are mîinile si picioarele piele si os, iar burta foarte umflată din cauza medicamentelor. Ochiul afectat de tumoarea care s-a dezvoltat în cap este iesit din orbită si poartă un plasture deasupra, ca să mai acopere din chipul desfigurat. Era asa de frumos băiatu’ mamii, si a ajuns de sperie lumea. De unde să iau eu 5.000-6.000 de euro să-l aduc în sicriu, dacă va muri acolo? Nu stiu ce să mă fac. Eu n-am nici o putere“, a mai spus Leontina Toma. Ea de 68 de ani si sotul de 72 de ani, mai au o sperantă. Că oameni cu suflet îi vor ajuta să tină lumînarea la căpătîiul celui pe care voiau să-l vadă la casa lui, realizat, cu familie si copii. Ar trebui cam 4.500 de euro, bani cu care să se asigure combustibilul pentru o ambulantă amenajată special. Tînărul nu este asigurat, asa că nu poate beneficia de nici un serviciu medical gratuit. Dar dacă s-ar strînge acesti bani, ar putea fi adus la Pîngărăcior înainte de a fi prea tîrziu. Dacă se va stinge în Lisabona, chiar nu se va mai putea face nimic. Scenariul este macabru si aproape imposibil de acceptat - dar va avea suferindul Iliută parte de doi metri pătrati în care să-si ducă traiul de veci? Si de o înmormîntare crestinească, asa cum i s-ar face dacă si-ar da duhul pe patul casei părintesti? Sînt întrebări care îi chinuie zi si noapte pe cei doi părinti bătrîni, cu chipurile schimonosite de suferintă si mîinile crăpate de muncile grele ale pămîntului. Gerul lăsat într-o dimineată de sfîrsit de noiembrie face să le înghete lacrimile pe obrajii ridati. Ea îsi sterge nasul cu coltul baticului, el suflă obidit si îl mai imploră o dată pe Dumnezeu să nu-i lase la ceas de mare durere. Vor să-si ia iertare de la Iliută si să îl înmormînteze ca pe un crestin. Nu-l mai plîng că e în mare suferintă. Acceptă în tăcere destinul crud si privesc moartea fiului cu o seninătate incredibilă. Stiu că va muri, dar nu stiu unde.
Oncologul care îl îngrijeste pe Ilie Toma la Instituto Portugues de Oncologia de Lisboa de Francisco Gentil a precizat că este de acord ca pacientul său să părăsească unitatea spitalicească, dar a impus niste conditii - să i se precizeze mijlocul de transport cu care va fi deplasat, numărul de înmatriculare al acestei masini, numele si numerele de telefon ale specialistilor care îl vor însoti si medicul care îl va supraveghea în continuare. Din păcate, pînă în momentui de fată, doctorul portughez nu a primit astfel de date. Rezolvarea acestei probleme este foarte complicată. Dacă ar fi avut statut de asigurat, adică dacă ar fi cotizat la fondul unic al asigurărilor sociale de sănătate, Iliută ar fi beneficiat de transport gratuit pe care l-ar fi făcut Ambulanta portugheză, pe baza formularului E-112, care prevede „acordarea de tratament în străinătate si transferul la domiciliu pe perioada îngrijirilor medicale“. Plata transportului ar fi fost suportată de Casa de Asigurări de Sănătate Neamt, din fonduri speciale puse la dispozitie de către Casa Natională de Asigurări de Sănătate. Cum băiatul este în stadiu terminal si orele de viată îi sînt numărate, cel mai indicat ar fi transportul pe cale aeriană. Ministerul Sănătătii are statie de transport aerian si ar putea face acest transport, dar contravaloarea acestuia este de cîteva mii de euro. Pe care familia nu îi are. Răspunsul doctorului Raed Arafat, ministru secretar de stat al sănătătii, contactat telefonic de către „Monitorul“, sincer si dezarmant ilustrează dura realitate a societătii românesti în care trăim: „Resursele ministerului sînt extrem de limitate si e de preferat să fie folosite pentru salvarea unor vieti în străinătate. Îmi pare rău, dar nu ne putem implica în repatrierea cazurilor terminale“.

Articol afisat de 2508 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ, Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective