Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Cãpusele“ tevarilor, pîrîte la sefi

Cutremur anuntat la „ArcelorMittal“ Roman?

• liderul Sindicatului Liber „Petrotub“ Roman, Gheorghe Ciobanu, prezent la prima reuniune a Comitetului European al concernului, a prezentat gravele probleme cu care se confruntã salariatii si afacerile „dubioase“ care s-ar derula în întreprindere • „unii conducãtori din firmã sînt în spatele afacerilor cu serviciile externalizate“, a declarat acesta • presedintele Consiliului de Administratie al Concernului „ArcelorMittal“, Bernard Fontana, a promis controale la fabrica de la Roman • va veni si presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor, Luis Colunga, care a rãmas... mirat de salariile mici ale angajatilor •

Nemultumirile salariale ale angajatilor „ArcelorMittal“ si asa-zisele aspecte negative din activitatea conducerii de la Roman au ajuns, ieri, la urechile patronatului concernului. Asta în contextul în care Gheorghe Ciobanu,liderul Sindicatului Liber „Petrotub“ de la „ArcelorMittal“ Roman, a plecat la Luxemburg unde, în perioada 26-30 noiembrie, participã ca reprezentant al fabricii de tevi la prima reuniune a Comitetului European al concernului. Contactat telefonic, acesta a subliniat cã aspectele pe care le-a prezentat au atras atentia la vîrf si cã, în scurt timp, la Roman va veni o comisie care va verifica cele prezentate. „Principalele probleme pe care le-am adus la cunostintã conducerii concernului au fost faptul cã avem cele mai mici salarii din «Arcelor Mittal» si slabele rezultate ale managementului. ÃŽn plus, am reamintit faptul cã investitiile la noi sînt aproape inexistente, în conditiile în care nu se respectã nici mãcar legislatia muncii. ÃŽntîlnim multã ostilitate din partea conducerii, care nu poate asigura un climat normal de desfãsurare a activitãtii. Am mai scos în evidentã si numãrul mare de accidente declarate sau nedeclarate, incluzîndu-le pe cele douã mortale, înregistrate la subcontractanti. Am amintit si cã unii salariati chiar refuzã sã lucreze în locurile foarte periculoase. De asemenea, nici situatia firmei nu ne este adusã la cunostintã periodic, cum prevede legea. Desigur, am amintit si despre înaintarea conflictului de muncã dupã nefinalizarea negocierilor si am punctat cã o crestere salarialã cu 7%, cît ni s-a oferit, este foarte micã. ÃŽn plus, am spus «verde în fatã» si faptul cã unii conducãtori din firmã sînt în spatele afacerilor cu serviciile externalizate. Am avut mult de suferit si din cauza calitãtii materiei prime a lipsei de investitii sau a implicãrii sefilor“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul sindicatului Liber Petrotub.

„ÃŽn România dictatura nu a dispãrut“

Reprezentantul salariatilor de la „ArcelorMittal“ Roman a subliniat cã reactia reprezentantului conducerii concernului îi dã convingerea cã, în scurt timp, la întreprinderea din orasul de pe malul Moldovei se va produce un „cutremur“. La Roman va sosi si presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor care a promis cã îsi va oferi sprijinul pentru rezolvarea problemelor salariale ale angajatilor aflati în prag de grevã. „Conducerea concernului «ArcelorMittal» a afirmat, prin vocea domnului Bernard Fontana, presedinte al Consiliului de Administratie, cã va veni la Roman ca sã vadã exact problemele cu care ne confruntãm, deoarece, se pare, conducerea noastrã de aici nu a spus tot adevãrul. Cred cã va urma un «cutremur» si vor veni mãsuri drastice. De asemenea, presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor, Luis Colunga, va sosi în România, la initiativa noastrã. Acesta a precizat cã nu se poate sã avem salarii asa mici si, mai mult decît atît, a afirmat cã în România dictatura nu a dispãrut“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu. Liderul sindical romascan a afirmat cã, în timpul sederii la Luxemburg, i-ar fi fost întrerupt abonamentul roaming, considerînd cã, în acest fel, conducerea fabricii ar fi încercat sã îl „saboteze“. „A trebuit sã fac multe interventii, ca sã pot relua comunicarea cu cei de acasã. Oricum, lucrurile cred cã vor merge spre bine. A fost un program infernal, nu am apucat sã fac nici mãcar doi kilometri prin Luxemburg, dar ca idee principalã m-a impresionat sprijinul international de la colegi“, a mai spus Gheorghe Ciobanu.
ÃŽn prezent, tevarii sînt în prag de grevã, din cauza problemelor salariale nerezolvate dupã negocierile purtate cu patronatul. Totodatã, conducerea a anuntat deschiderea listelor de disponibilizãri voluntare, dorind sã mai „scape“ de cîteva sute de salariati. „Sãptãmîna viitoare ne vom întîlni la mediere. Nu sîntem dispusi sã cedãm drepturile care ni se cuvin. Poate de acum lucrurile se vor rearanja pe fãgasul normal“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu.
Am încercat sã îi contactãm pe reprezentantii conducerii „ArcelorMittal“ Roman, pentru a obtine un punct de vedere, însã, pînã la închiderea editiei, nu am reusit.

Articol afisat de 1991 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective