Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Decembrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Căpusele“ tevarilor, pîrîte la sefi

Cutremur anuntat la „ArcelorMittal“ Roman?

• liderul Sindicatului Liber „Petrotub“ Roman, Gheorghe Ciobanu, prezent la prima reuniune a Comitetului European al concernului, a prezentat gravele probleme cu care se confruntă salariatii si afacerile „dubioase“ care s-ar derula în întreprindere • „unii conducători din firmă sînt în spatele afacerilor cu serviciile externalizate“, a declarat acesta • presedintele Consiliului de Administratie al Concernului „ArcelorMittal“, Bernard Fontana, a promis controale la fabrica de la Roman • va veni si presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor, Luis Colunga, care a rămas... mirat de salariile mici ale angajatilor •

Nemultumirile salariale ale angajatilor „ArcelorMittal“ si asa-zisele aspecte negative din activitatea conducerii de la Roman au ajuns, ieri, la urechile patronatului concernului. Asta în contextul în care Gheorghe Ciobanu,liderul Sindicatului Liber „Petrotub“ de la „ArcelorMittal“ Roman, a plecat la Luxemburg unde, în perioada 26-30 noiembrie, participă ca reprezentant al fabricii de tevi la prima reuniune a Comitetului European al concernului. Contactat telefonic, acesta a subliniat că aspectele pe care le-a prezentat au atras atentia la vîrf si că, în scurt timp, la Roman va veni o comisie care va verifica cele prezentate. „Principalele probleme pe care le-am adus la cunostintă conducerii concernului au fost faptul că avem cele mai mici salarii din «Arcelor Mittal» si slabele rezultate ale managementului. În plus, am reamintit faptul că investitiile la noi sînt aproape inexistente, în conditiile în care nu se respectă nici măcar legislatia muncii. Întîlnim multă ostilitate din partea conducerii, care nu poate asigura un climat normal de desfăsurare a activitătii. Am mai scos în evidentă si numărul mare de accidente declarate sau nedeclarate, incluzîndu-le pe cele două mortale, înregistrate la subcontractanti. Am amintit si că unii salariati chiar refuză să lucreze în locurile foarte periculoase. De asemenea, nici situatia firmei nu ne este adusă la cunostintă periodic, cum prevede legea. Desigur, am amintit si despre înaintarea conflictului de muncă după nefinalizarea negocierilor si am punctat că o crestere salarială cu 7%, cît ni s-a oferit, este foarte mică. În plus, am spus «verde în fată» si faptul că unii conducători din firmă sînt în spatele afacerilor cu serviciile externalizate. Am avut mult de suferit si din cauza calitătii materiei prime a lipsei de investitii sau a implicării sefilor“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul sindicatului Liber Petrotub.

„În România dictatura nu a dispărut“

Reprezentantul salariatilor de la „ArcelorMittal“ Roman a subliniat că reactia reprezentantului conducerii concernului îi dă convingerea că, în scurt timp, la întreprinderea din orasul de pe malul Moldovei se va produce un „cutremur“. La Roman va sosi si presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor care a promis că îsi va oferi sprijinul pentru rezolvarea problemelor salariale ale angajatilor aflati în prag de grevă. „Conducerea concernului «ArcelorMittal» a afirmat, prin vocea domnului Bernard Fontana, presedinte al Consiliului de Administratie, că va veni la Roman ca să vadă exact problemele cu care ne confruntăm, deoarece, se pare, conducerea noastră de aici nu a spus tot adevărul. Cred că va urma un «cutremur» si vor veni măsuri drastice. De asemenea, presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor, Luis Colunga, va sosi în România, la initiativa noastră. Acesta a precizat că nu se poate să avem salarii asa mici si, mai mult decît atît, a afirmat că în România dictatura nu a dispărut“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu. Liderul sindical romascan a afirmat că, în timpul sederii la Luxemburg, i-ar fi fost întrerupt abonamentul roaming, considerînd că, în acest fel, conducerea fabricii ar fi încercat să îl „saboteze“. „A trebuit să fac multe interventii, ca să pot relua comunicarea cu cei de acasă. Oricum, lucrurile cred că vor merge spre bine. A fost un program infernal, nu am apucat să fac nici măcar doi kilometri prin Luxemburg, dar ca idee principală m-a impresionat sprijinul international de la colegi“, a mai spus Gheorghe Ciobanu.
În prezent, tevarii sînt în prag de grevă, din cauza problemelor salariale nerezolvate după negocierile purtate cu patronatul. Totodată, conducerea a anuntat deschiderea listelor de disponibilizări voluntare, dorind să mai „scape“ de cîteva sute de salariati. „Săptămîna viitoare ne vom întîlni la mediere. Nu sîntem dispusi să cedăm drepturile care ni se cuvin. Poate de acum lucrurile se vor rearanja pe făgasul normal“, a mai afirmat Gheorghe Ciobanu.
Am încercat să îi contactăm pe reprezentantii conducerii „ArcelorMittal“ Roman, pentru a obtine un punct de vedere, însă, pînă la închiderea editiei, nu am reusit.

Articol afisat de 1777 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective