Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Epidemiologii nemþeni au descins la Farcaºa

Epidemiologii nemþeni au descins la Farcaºa

• cu toate cã erau pregãtiþi sã facã dezinfecþie, nu au reuºit sã îºi punã planul în aplicare deoarece nu au fost curãþate curþile de mîl

Epidemiologii din cadrul Departamentului Medicinã Preventivã (DMP) Neamþ au mers ieri la Farcaºa pentru a stabili la faþa locului ce mãsuri trebuie luate în scopul efectuãrii dezinfecþiei gospodãriilor ºi fîntînilor afectate de inundaþii în urma ploilor abundente cãzute sîmbãtã, 5 august. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Daniela Marcoci, din cadrul Biroului Epidemiologic al DMP Neamþ, cei care au solicitat acest lucru au fost medicii de familie care îºi desfãºoarã activitatea în acea comunã. Conform constatãrilor fãcute de cãtre cadrele medicale ale DMP au fost afectate de inundaþii ºi necesitã efectuarea dezinfecþiei cinci locuinþe, 27 de anexe, 30 de curþi ºi 16 fîntîni.
„Din cauzã cã nu era scos mîlul din curþi ºi din anexe nu am putut face încã dezinfecþie. Am stat de vorbã cu sãtenii, le-am explicat ce au de fãcut, le-am spus sã nu consume apã din fîntînile care au fost inundate ºi umplute cu mîl, decît dupã ce le curãþã ºi le dezinfecteazã cu tablete de Javel ºi cu var cloros. ÃŽn acest scop am lãsat la dispensar 200 de tablete de Javel ºi 75 de kilograme de var. Le-am spus oamenilor cã ar fi bine ca o vreme sã consume apa din fîntîni abia dupã ce o fierb, sã aibe grijã sã fiarbã ºi apa cu care preparã ceai sau lapte praf la copii. Am împãrþit materiale informative în scopul prevenirii apariþiei bolilor digestive ºi a epidemiilor. Am constatat cã nu trebuie fãcutã vaccinare de nici un fel, întrucît s-a fãcut luna trecutã, cînd acelaºi pîrîu Buºmei a inundat cele trei sate“, a declarat doctor Daniela Marcoci, din cadrul DMP Neamþ.
Acelaºi medic a precizat cã instituþia unde lucreazã nu a primit solicitãri pentru efectuarea dezinfeþiei din partea autoritãþilor sau medicilor de familie din Dãmuc ºi Bicaz Chei, alte douã localitãþi de pe Valea Muntelui afectate de inundaþiile de sîmbãtã, 5 august.
În satele Popeºti, Frumosu, Buºmei ºi Farcaºa din comuna cu acelaºi nume, apele au inundat cinci locuinþe, 30 de curþi, 27 de anexe gospodãreºti. Drumul Naþional 17 B a fost acoperit cu aluviuni pe o lungime de 400 de metri, a fost distrus un kilometru de drum comunal, iar 5,5 hectare de culturi agricole au fost compromise. Pe pîrîul Buºmei un canal de beton a fost colmatat sutã la sutã pe o lungime de 1,2 kilometri, iar pîrîul Slatinii a fost ºi el colmatat pe o distanþã de 200 de metri.
Valoarea totalã a pagubelor înregistrate în comuna Farcaºa este de 460, 5 milioane de lei. Aici, revãrsarea pîrîului Buºmei a afectat cinci locuinþe ºi douã canale din piatrã care au fost colmatate.
În cãtunele Dãmucul de Sus, Huisurez ºi Pîrîul Frunþii din comuna Dãmuc, au fost inundate patru gospodãrii ºi 70 de fîntîni, 30 de hectare de teren arabil, 70 de hectare de pãºuni ºi fîneþe, 30 de hectare de pãduri. Au fost distruse reþele de apã potabilã pe o lungime de 40 de kilometri, patru poduri ºi 28 de podeþe, 10 kilometri de drum comunal ºi jumãtate de kilometru de drum judeþean. Tot aici, o suprafaþã de patru hectare a fost afectatã de alunecãri de teren.

Articol afisat de 1658 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective