Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 10 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Românul nu mai are ieºire la mare

Românul nu mai are ieºire la mare

Am rãmas cu nãravurile vechi comuniste, printre care ºi mersul la mare cu familionul, obicei ceauºist care ne-a bãgat în tãrtãcuþã ideea cã este obligatoriu ca tot prostul sã meargã pe litoral. Aflaþi cã nu e aºa, marea a devenit categoric un lux, românul o va trece curînd ºi pe asta la capitolul RENUNÞÃRI... & Cînd spui mare spui MAMAIA, altceva nu existã. La mare se poate ajunge cu un bilet de la o agenþie de turism, nu îndrãzniþi sã mergeþi pe cont propriu cã e jale, atît masa cît ºi cazarea vã va costa dublu. & Mama, tata ºi copilul vor trebui sã plãteascã un million pe zi/ persoanã pentru cazare ºi ceva mese, adicãtelea în jur de 3 milioane în 24 de ore. Asta face vreo 21 milioane pentru sfînta sãptãmînã de stat cu fundu-n saramurã. Normal, plãteºti, cã doar o datã e concediu pe an. & Adãugaþi drumul cãtre marea gîrlã, adicã 2 milioane pentru trei locuri la clasa întîia, ca sã fii sigur cã ajungi cu tot cu bagaje... & Ajungi la hotel ºi recepþionera îþi propune sã mai scoþi 150 mii lei/zi dacã vrei camerã cu balcon la 20 m de mare, televizor ºi frigider. Normal, plãteºti, cã o datã e concediu pe an .& Hotelurile au fost toate viu colorate pe dinafarã, dar interioarele sînt aceleaºi plus o invazie nemaiîntîlnitã de urechelniþe. Te poþi caza ºi la particulari, plãtind între 300-500 mii lei/ noapte, funcþie de mofturi ºi mizeria din dotare. Mai bine nu, cã vorba aceea, o datã e concediu pe an. & Masa se serveºte la restaurantul hotelului, bunã ºi îmbelºugatã, poþi opta între trei - patru feluri de mîncare. Nu primeºti în schimb gratuit mãcar un pahar de apã, o cola amãrîtã te costã 50 mii lei. Plãteºti, cã o datã e concediu pe an. & Plaja e superbã, a fost concesionatã ºi bãieþii s-au pus pe treabã : tot nisipul este curãþat seara cu utilaje speciale, scoicile sînt mãcinate, totul este curãþit-nivelat-greblat. Tot þãrmul este înþesat de umbrare-ciupercuþe acoperite cu stuf, baruri rotunde de plajã, ºezlonguri, paturi de plajã, umbrele, tot ce vrei, contra cost, 150 mii-zi. Au apãrut salvamarii ºi turnul de veghe a la Baywatch, au apãrut cabinele de schimb. Stãpînii plajelor îºi arogã chiar dreptul de a selecta clientela, nepermiþînd sã intre pe oricine, care (eventual) i-ar putea deranja pe ceilalþi. Primãria Constanþa ºi-a format un corp de pazã fain, bãieþi solizi îmbrãcaþi în bluzã ºi ºort kaki, dotaþi cu bulane de cauciuc ºi staþii radio. Nu mai vezi un þigan pe plajã urlînd despre banane-nãmol-gumã, cum apar sînt sãltaþi de urgenþã. & Turistul romãn se prãjeºte dimineaþa, face baie într-o mare mai neagrã ca niciodatã dar curatã, dacã e apa rece se trage spre zecile de piscine de la hoteluri :150 mii intrarea, 100 mii patul sau ºezlongul. Normal, plãteºti cã doar o datã e concediu pe an.

„Poliþia închide ochiºorii ºi pe ºoseaua de lîngã ghiol trotuarele sînt pline de curve“
& Dacã eºti subþire la pungã stai pe nisip ºi-þi numeri degetele de la picioare, dacã ai un ban te plimbi cu barca pe 500 mii lei, dacã eºti bazat dai milionul ºi te dai un sfert de orã cu ski-jetul, sau verºi 5 milioane ºi te învîrþi cu elicopterul ca sã-i priveºti de sus pe ãia de pe cearºafuri. Seara lumea iese la zdrobit parale, hotelurile sînt arhipline, poporul se buluceºte spre faleza înþesatã de terase ºi este atrasã ca licuricii de cãtre orchestrele care fac un zgomot cumplit. Baºtanii se înghesuie în Cazino ºi ard mii de dolari pe noapte. & Oamenii muncii se plimbã pe falezã ºi cînd îndrãznesc sã se aºeze la o masã le sar banii din buzunar urgent, o porþie cu 100 g de peºte sau pasãre costã douã sute de mii de lei, vin sub aceeaºi sumã nu gãseºti decît la alimentara. Chelnerimea te prãjeºte în funcþie de IQ-ul pe care îl ai în dotare, se practicã jaful la drumul mare peste tot. O bericã bate pe la 50 mii dacã e româneascã, ajunge la o suticã mii dacã e Corona. Plãteºti. Cã o datã e concediul în an. Sau cauþi variante ieftine de tipul autoservire ºi „împinge tava“. & Calicimea preferã ca distracþie un film la grãdina de varã, te costã doar 50 mii lei biletul ºi 30 mii lei popcornul aferent. Mai pune ºi taxiul care afiºeazã preþul de 12.000 lei/ km, dar care îþi ia cît doreºte muºchiul lui constãnþean, pentru cã nici unul nu porneºte aparatul de taxat. Plãteºti, cã o datã e concediu pe an. & Dacã te spargi în figuri cu banii, te trezeºti cu o pasãre de noapte la masã, oferindu-þi o partidã de sex specialitatea casei: una scurtã 100 mii, una lungã juma de million. Geme litoralul de fetiºoare care trãiesc pe bazã de „vorba aia“, clienþi se gãsesc slavã Domnului, poliþia închide ochiºorii ºi pe ºoseaua de lîngã ghiol trotuarele sînt pline de curve. & Bãieþii atacã ºi ei, gigolo de Constanþa e specializat în nordice ºi nemþoaice venite sã-ºi dea poalele peste cap cu români bruneþi ºi dotaþi de naturã. Babele se golesc de euroi, dar pleacã acasã mulþumite ºi hotãrîte sã sprijine aderarea Romãniei în UE. & Pînã om adera, pînã ne-om alinia, mai va... vorba lui Brucanovici. Deocamdatã un lucru e clar, majoritatea românilor ne-am ras pe bot de mare. Tata, Dumnezeu sã-l ierte, ne scotea la mare în fiecare an cu juma din leafa lui de funcþionar amãrît. Acum, ca sã-þi faci un concediu pe litoral, te împrumuþi din bancã ºi plãteºti la rate un an, strîngînd cureaua familionului. ªi asta în condiþiile în care avem doar un concediu pe an, accepþi sã plãteºti zicînd mereu cã doar odatã-i concediu. Dar cînd vom avea douã ca... capitaliºtii ?

Articol afisat de 2103 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective