Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 16 Martie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Constituþia României, Articolul 1

Putem judeca ziua de 15 martie 2006 revãzînd canavaua unei situaþii politice ºi administrative ajunse, dupã cum se vede, la o anume maturitate. Maturitate care, de Ziua internaþionalã a maghiarilor de pretutindeni, i-a permis liderului UDMR, Marko Bela, sã declare: „Cel care este funcþionar aici, în Þinutul Secuiesc, mãnîncã pîinea noastrã. La urma urmei, îºi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse. Atunci, sã pofteascã sã vorbeascã ºi în limba maghiarã, iar, dacã nu ºtie ºi e funcþionar public, sã înveþe“.
Cît despre autonomie, domnia sa a spus cã ar fi bine dacã azi ar proclama-o de la o tribunã ºi mîine ar ºi dobîndi-o. Lucrurile nu merg atît de uºor, dupã cum se vede. Ea este, însã, înscrisã în programul UDMR. „Trebuie sã dobîndim dreptul ca, în treburile noastre, sã putem decide noi înºine“ a declarat Marko Bela într-o cuvîntare þinutã exclusiv în limba maghiarã.
Cred cã domnul acesta este un politician ºi un om de stat care are mare dreptate; pe fond. Este liderul unui partid care, în toþi aceºti ani a urmãrit, dupã cum chiar domnia sa spune explicit, niºte þinte politice ºi doctrinare limpezi. Mai limpezi, acum, ca altãdatã. Un partid care, într-o formulã sau alta, a gãsit cãi de a se afla la putere ºi de a decide lucruri. Scopurile UDMR merg în direcþii care converg, tangenþial, cu cele ale partenerilor vremelnici de putere. Scopul de fond e obþinerea autonomiei. Cu rezultate. Pe 7 februarie 2006, site-ul hotnews.ro publica: „Preºedintele UDMR a reafirmat cã nu este de acord cã a fost reglementatã problema minoritatilor ºi susþine necesitatea unor noi reglementãri în legislaþia internã. «Legea privind statulul minoritãþilor este un act important în procesul de reformã», a spus Marko Bela.
Partidele politice trebuie sã se gîndeascã la modificarea legislaþiei, nu este contradicþie între schimbarea legii ºi respectarea ei, a adãugat preºedintele UDMR.
«Conceptul de stat naþional nu mai existã în Europa», a spus Marko Bela“.
Uite un rezultat: un ministru al Guvernului Român în exerciþiu afirmã cã, dacã e sã ne luãm dupã norma europeanã, conceptul trecut în Constiþuþia þãrii sale este caduc. Intrãm în Europa, adio stat naþional! ªi nimeni nu-i trage una peste mînã cu un cãrþoi zdravãn cît Constituþia României. Nici nu te poþi aºtepta la rezultate proaste de la un distins intelectual ca Marko Bela, începînd cu 29 decembrie 2005 ministru de stat fãrã portofoliu, pentru coordonarea activitãþilor în domeniul culturii, educaþiei ºi integrãrii europene.
Marko Bela este un ministru român, plãtit de contribuabilul român. Domnia sa vorbeºte bine limba românã, cu rare dezacorduri. Este profesor de francezã, pe care o vorbeºte la nivel înalt, vorbeºte, desigur, maghiara, engleza ºi rusa, este poet, eseist ºi traducãtor. Nu face parte din grupul de parlamentari UDMR-iºti distinºi cînd vorbesc franceza ºi engleza, ºi stîlciþi, ca vai de mama lor, cînd vorbesc româneºte.
Pentru domniile lor nu e obligatoriu sã vorbeascã bine ºi politicos limba þãrii al cãrui lapte l-au supt. Þîþa vacii dumnealor era ungureascã. Dar hai sã ne stãpînim, cum frumos am fost îndemnaþi de politicienii noºtri, ºi sã nu mai încingem degeaba spiritele. Mult mai bine ar fi sã discutãm despre situaþia PSD-ului ºi despre ce-o fi fãcînd, cînd se învîrte de pe-o parte pe alta în groapã, mãtuºa Tamara. Cui o sã-i revinã scaunul de preºedinte al Camerei Deputaþilor, cine ºi cum va împãrþi halca de abia scãpatã din gheare.
Ce nu conteazã - ºi nu mai pare sã conteze, aºa, la grãmadã, peste ciurda de politicieni - este un text, încã neschimbat de vremelnicii Puterii: „România este stat naþional, suveran ºi independent, unitar ºi indivizibil. (...) Teritoriul României este inalienabil. (...) ÃŽn România limba oficialã este limba românã“. Constituþia. Un biet text în limba românã, încã netradus pentru uzul miniºtrilor unguri.

Constituþia României, articolul 1: „România este stat naþional, suveran ºi independent, unitar ºi indivizibil“

Articol afisat de 1648 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de andreea20 la data 16.03.2006 20:29
Felicitari!
Va felicit ca intelegeti gravitatea lucrurilor si nu sunteti indiferenti!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective